Ημερίδα για την Ασφάλεια στη Θάλασσα

11/11/2021

Η Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος - CYMEPA και τελούσε υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Ναυτιλίας κου Βασίλειου Δημητριάδη. Αποτελεί μέρος του 3ετούς προγράμματος “Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο” που υλοποιεί η HELMEPA σε Ελλάδα και Κύπρο, με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF).

Στον χαιρετισμό του κου Υφυπουργού που μετέφερε ο εκ των Διευθυντών του Υφυπουργείου κος Γιάννης Ευστρατίου, αναφέρθηκε η αμέριστη συμπαράσταση του στις συλλογικές προσπάθειες για την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους του Κυπριακού Ινστιτούτου Θάλασσας και Ναυτιλίας CMMI, ο Γενικός Διευθυντής κος Ζαχαρίας Σιόκουρος καλωσόρισε τους συνέδρους και ο Γενικός Γραμματέας της CYMEPA Δρ Μιχάλης Ιερείδης αναφέρθηκε σε δύο πτυχές του προγράμματος, την ηλεκτρονική πλατφόρμα εθελοντικής αναφοράς ναυτικών ατυχημάτων και συμβάντων - VIRP (Voluntary Incident Reporting Platform) και τη δυνατότητα συμμετοχής εθελοντών και φορέων ως Πρεσβευτές για  την Ασφάλεια στη Θάλασσα.

Εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA ο κος Κώστας Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος και ευχαρίστησε τη CYMEPA  και τους ναυτιλιακούς φορείς της Κύπρου για τη συνεργασία και ενεργό συμμετοχή. Στη συνέχεια, ο κος Φίλιππος Χατζησωτηρίου, Business Development Manager, Lloyd’s Cyprus ανέπτυξε το θέμα «Ασφάλεια βασισμένη στην προσωπική συμπεριφορά και πρόληψη των ατυχημάτων σε μικρά σκάφη».                                

«Αποφεύγοντας τις παγίδες του καιρού–εισαγωγή στη ναυτική μετεωρολογία» ήταν το θέμα που παρουσίασε ο Δρ. Ν. Μαζαράκης, Φυσικός-Μετεωρολόγος / Καθηγητής Ναυτικής Μετεωρολογίας, ενώ ο κος Κυριάκος Κοφτερός, Ανώτερος Επιθεωρητής πλοίων, Υφυπουργείο Ναυτιλίας) παρουσίασε τη «Μελέτη πραγματικών περιστατικών σε μικρά σκάφη – τι μας διδάσκει η διερεύνησή τους».

Συνημμένα φωτογραφίες από την Ημερίδα.