Ιστορικό

Η CYMEPA ιδρύθηκε την 27ην Αυγούστου 1992 με πρωτοβουλία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας της Κύπρου με την υποστήριξη του εμποροβιομηχανικού κόσμου.  Η CYMEPA αποτελεί ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που είναι αυτόνομο και μη κερδοσκοπικό.  Χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από εισφορές των μελών της.
 
Σε επίσημη τελετή τις 3 Οκτωβρίου 1993 το Διοικητικό Συμβούλιο εκ μέρους των μελών υπέγραψε την Διακήρυξη Εθελοντικής Δέσμευσης για τη Διάσωση των Θαλασσών.  Την Διακήρυξη προσυπέγραψαν εκπρόσωποι διεθνών περιβαλλοντικών και ναυτιλιακών οργανισμών.
 
Ο κύριος στόχος της CYMEPA είναι η ενθάρρυνση των εφοπλιστών και ναυτικών της Κύπρου στην αποτελεσματική πρόληψη της ρύπανσης των θαλασσών.  Η ΄Ενωση επίσης συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των ναυτικών και ναυτιλιακών στελεχών σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος με επιμορφωτικά σεμινάρια και την αποστολή διαφωτιστικού υλικού στα πλοία και στις ναυτιλιακές εταιρείες.  Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών η ΄Ενωση διεξήγαγε διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας με θέμα «Ασφαλέστερα Πλοία – Καθαρότερες Θάλασσες» με συμμετοχή του προσωπικού των ναυτιλιακών εταιρειών.
 
΄Αλλος τομέας δραστηριοτήτων είναι η συμπαράσταση και υποστήριξη προς την Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου στην επικύρωση και εφαρμογή Διεθνών Συμβάσεων που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.  Η ΄Ενωση συμμετέχει στην Κυπριακή αποστολή στις Συνεδρίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
 
Μια πολύ σημαντική δραστηριότητα της ΄Ενωσης είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά.  Με πρωτοβουλία της ΄Ενωσης διεξήχθη Παγκύπριος Σχολικός Διαγωνισμό με στόχο την εξεύρεση ονόματος για την μασκώτ της CYMEPA, την πράσινη χελώνα.  Πάνω από 7000 συμμετοχές πρότειναν 1500 διαφορετικά ονόματα.  Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Στέλλα Φιλίππου που πρότεινε το όνομα Σμαραγδένια.
 
Η CYMEPA οργάνωνει την ετήσια Παγκύπρια Εκστρατεία Καθαρισμού Παραλιών.  Κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας χιλιάδες εθελοντές καθαρίζουν παραλίες και μαζεύουν στοιχεία για τα σκουπίδια που βρήκαν και τις πηγές ρύπανσης.  Τα στοιχεία τυγχάνουν επισ τημο νικής επεξεργασίας και εκδίδεται λεπτομερής ΄Εκθεση που αποστέλλεται στις τοπικές αρχές και διεθνείς οργανισμούς.  Η συμμετοχή προσωπικοτήτων και η μεγάλη προβολή της Εκστρατείας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συντείνουν στην περαιτέρω ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και παρουσιάζουν το ευαίσθητο θέμα της προστασίας των παραλιών στο ευρύ κοινό και στις αρμόδιες εκτελεστικές και νομοθετικές αρχές.  Η  Εκστρατεία έχει καταστεί ετήσιος Θεσμός.
 
Η ΄Ενωση έχει δώσει πληθώρα συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης με σκοπό την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στο κοινό, την παροχή πληροφοριών και την προσέλκυση νέων μελών.
 
Μία άλλη δραστηριότητα της ΄Ενωσης είναι η εκπροσώπηση της Κύπρου στο ΄Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και η ταυτόχρονη αντιπροσώπηση του Ιδρύματος FEE στη Κύπρο.  Το ίδρυμα έχει την ευθύνη της διοργάνωσης των ακόλουθων προγραμμάτων:
 

  • «Γαλάζια Σημαία» ενός σήματος ποιότητας για καθαρές, ασφαλείς παραλίες  και μαρίνες με ορθή διαχείριση και δραστηριότητες περιβαλλοντικής πληροφόρησης και εκπαίδευσης.
  • «Οικολογικά Σχολεία» ένα διεθνές Πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων και τους προσφέρει μια νέα εμπειρία, ένα καινούργιο τρόπο μάθησης και τη δυνατότητα επικοινωνίας με μαθητές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Σχεδιάστηκε για να κοινοποιήσει και να ενθαρρύνει τη δράση μιας ολόκληρης σχολικής μονάδας για την αειφορία και επίσης να καταστήσει την περιβαλλοντική συνείδηση και δράση ως ένα σημαντικό μέρος της ζωής και του ήθους των μαθητών ενός σχολείου.   Στους Εκπαιδευτικούς προσφέρει μια διαθεματική προσέγγιση στην αειφορία και την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων με συναδέλφους από τις χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.
  • «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον». Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. Οι Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον ερευνούν ένα θέμα περιβαλλοντικού περιεχομένου στην κοινότητα τους, επικοινωνούν με τις τοπικές αρχές, χημεία, καταναλωτές κλπ.  Ανακοινώνουν τα ευρήματα τους δημοσιεύοντας άρθρα στον τοπικό τύπο.  Στο Εθνικό επίπεδο εκδίδουν μια εφημερίδα.  Στο διεθνές επίπεδο οι Νέοι Δημοσιογράφοι επικοινωνούν με συναδέλφους τους σε άλλες χώρες μέσω ειδικής ιστοσελίδας.  Κάθε χρόνο διεξάγονται διαγωνισμοί και τα καλύτερα άρθρα, βίντεο και φωτογραφίες δημοσιεύονται στην ειδική ιστοσελίδα
  •  «Μαθαίνω για τα Δάση» Ένα διεθνές Πρόγραμμα Ανάπτυξης δασικής συνείδησης σε μαθητές Δημοτικών Σχολείων.
  •  «Πράσινο Κλειδί» ενός διεθνές σήμα ποιότητας για Ξενοδοχεία και εστιατόρια με αειφόρο διαχείριση και δραστηριότητες περιβαλλοντικής πληροφόρησης και εκπαίδευσης.

Τα γραφεία  στεγάζονται σε ένα διατηρητέο κτίριο που αναπαλαιώθηκε με έξοδα της οικογένειας του Πρώτου Προέδρου της ΄Ενωσης Στέλιου Λ. Χατζηωάννου.  Εκτός από τα γραφεία το οίκημα περιλαμβάνει αίθουσα σεμιναρίων καθώς και τη μόνιμη ΄Εκθεση για το Θαλάσσιο Περιβάλλον που αποτελείται από όστρακα, κοχύλια, σφουγγάρια και φωτογραφίες.  Η ΄Εκθεση είναι ανοικτή για το κοινό που μπορεί να την επισκέπτεται δωρεάν.